7 Perisian Percuma Untuk Edit Gambar Iklan Facebook Anda

Soalan saya untuk anda. Bila anda skrol facebook anda, apakah yang menarik perhatian anda untuk berhenti dan baca?

Bila anda membuat iklan di Facebook, perkara paling penting adalah untuk menarik perhatian pengguna Facebook. Perhatian mereka itulah yang menentukan samada iklan anda berjaya atau tidak.

Salah satu tips untuk mengurangkan kos iklan anda di Facebook adalah engagement antara pengguna Facebook dan iklan anda. Bila mereka melihat iklan anda dan berhenti untuk baca, kos yang dikeluarkan untuk setiap iklan adalah lebih rendah berbanding apabila mereka mengabaikan iklan anda.

Soalan saya yang seterusnya. Bila anda skrol Facebook anda, cuba tengok post-post di wall anda. Dipenuhi dengan tulisan atau gambar?

Continue reading “7 Perisian Percuma Untuk Edit Gambar Iklan Facebook Anda”

5 Cara Pasarkan Produk atau Servis Anda Ketika Ekonomi Meleset

cara pasarkan produk atau servis ketika ekonomi meleset

Jika dilihat pada hari ini, kuasa membeli semakin hari sudah semakin menurun. Perkara ini amat membimbangkan usahawan-usahawan di Malaysia. Penurunan kuasa membeli ini akan menyebabkan jualan para peniaga juga akan turut menurun.

Setiap peniaga perlu mencari jalan penyelesaian untuk memastikan bisnes mereka boleh bertahan dalam menghadapi kegawatan ekonomi pada tahun ini.

Ada beberapa cara yang anda boleh lakukan untuk pasarkan produk atau servis anda ketika ekonomi meleset.

Continue reading “5 Cara Pasarkan Produk atau Servis Anda Ketika Ekonomi Meleset”

Akaun Facebook Ads Kena Flagged! Apa Yang Saya Patut Buat?

facebook-logo-spelledout

Facebook Ads kena flagged? Ya, baru-baru ini para peniaga online di Malaysia, terutamanya yang menggunakan Facebook sebagai platform pengiklanan sekali lagi dikejutkan apabila banyak akaun Facebook Ads kena flagged! Facebook secara besar-besaran melakukan operasi ‘pembersihan’ kepada penggunanya.

Mesti pening kan? Yelah.. sebelum kena flagged, jualan bisnes senang-senang boleh melonjak naik. Malah ada yang mampu buat jualan jutaan ringgit dalam tempoh masa yang singkat hanya dengan menggunakan Facebook Ads. Tapi kenapa akaun Facebook Ads boleh kena flaggedContinue reading “Akaun Facebook Ads Kena Flagged! Apa Yang Saya Patut Buat?”

7 Cara Menggunakan Facebook Live Untuk Melariskan Jualan Produk Dan Servis (Step By Step)

 

Antara features terbaru yang disediakan oleh Facebook pada hari ini adalah Facebook Lives. Facebook Live dicipta kerana trend online video yang semakin meningkat dalam kalangan pengguna media sosial. Justeru, ramai peniaga online sekarang menggunakan Facebook Live untuk melariskan jualan produk dan servis mereka di online terutama Facebook.

Jika sebelum ini anda menggunakan status untuk berkongsi maklumat, tapi kini anda boleh bersiaran secara Live. Siaran anda ini boleh di tonton oleh semua orang.

Dan yang paling menarik adalah, jika Live anda menerima tontonan yang ramai, video anda akan disenaraikan di bahagian Popular Videos dimana video ini boleh ditonton oleh pengguna Facebook walaupun mereka tidak Like page anda.

Tapi bagaimana anda nak tarik penonton yang ramai untuk menonton Facebook Live anda?

Continue reading “7 Cara Menggunakan Facebook Live Untuk Melariskan Jualan Produk Dan Servis (Step By Step)”

Tutorial 4 – Buka Akaun GetResponse (Emel Marketing)

Untuk membantu anda membuat marketing melalui emel, anda perlu dapatkan satu sistem yang memudahkan anda menghantar emel kepada setiap pelanggan anda. Salah satu sistem yang menyediakan servis email marketing adalah GetResponse.

GetResponse memberi anda peluang untuk mendapatkan servis mereka secara percuma selama sebulan. Jadi, selama sebulan ini, anda boleh nikmati kelebihan email marketing dengan menggunakan GetResponse secara percuma.

Ikut tutorial ni satu per satu ye.

Continue reading “Tutorial 4 – Buka Akaun GetResponse (Emel Marketing)”

Tutorial 3 – Cara Menulis Copywriting

Copywriting adalah elemen penentu respon. Copywriting bertujuan menarik perhatian audience, menimbulkan minat, mencipta keinginan dan meyakinkan pelanggan untuk bertindak mendapatkan produk atau servis anda.

Di bahagian copywriting inilah anda dapat terangkan segala maklumat mengenai produk atau servis anda. Apabila pelanggan mendapat maklumat yang cukup mengenai produk atau servis anda, potensi untuk mereka membeli produk atau servis anda adalah amat tinggi.

Ada beberapa step yang anda perlu faham sebelum anda menulis ayat copywriting.

Continue reading “Tutorial 3 – Cara Menulis Copywriting”

Tutorial 2 – Bina Iklan PPE Di Facebook

Page Post Engagement (PPE) adalah iklan untuk berkongsi maklumat mengenai produk atau servis anda. Melalui iklan ini, maklumat produk atau servis anda dapat disampaikan kepada lebih ramai orang dan tidak terhad kepada Likers page anda sahaja.

Iklan PPE boleh dibina dalam 3 bentuk iaitu gambar, video atau tulisan.

Pastikan anda ikut satu per satu tau.

Continue reading “Tutorial 2 – Bina Iklan PPE Di Facebook”

Tutorial 1 – Bina Iklan LIKE Di Facebook

Like Marketing adalah satu teknik iklan meningkatkan bilangan Likers facebook page anda. Banyak kelebihan yang anda akan dapat bila Likers page anda ramai. Salah satunya adalah untuk meningkatkan kepercayaan terhadap produk/servis anda.

Kos iklan di Facebook semakin hari semakin tinggi. Jadi, anda perlu pastikan cara anda membina setiap iklan adalah betul dan tepat. Kali ini saya kongsikan tutorial membina Like Marketing di Facebook dengan cara yang betul step by step.

Pastikan anda ikut satu per satu tau.

Continue reading “Tutorial 1 – Bina Iklan LIKE Di Facebook”

3 Dosa Marketing Tahun 2017

Jika anda seorang usahawan, terutamanya yang memasarkan produk/service melalui kaedah ‘online’, anda harus berjaga-jaga sekiranya anda terus melakukan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing.

Semakin hari semakin ramai pesaing kepada anda yang muncul. Malah mereka lagi hebat. Jangan tanya kenapa bisnes anda makin slow kalau anda masih tak sedar tentang hal ini.

Tapi, apa yang dikatakan dengan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing tu?

Continue reading “3 Dosa Marketing Tahun 2017”