8 Strategi Instagram Marketing Untuk Newbie

Dalam dunia internet marketing sekarang, sedang berlakunya revolusi terhadap penggunaan platform media social, dan salah satu platform yang menjadi kegemaran pengguna di Malaysia adalah Instagram.

Menurut penyelidikan global Kantar TNS, 73% pengguna di Malaysia kini aktif menggunakan platform Instagram untuk berinteraksi dan berkongsi sebarang gambar atau video.

Ternyata penggunaan Instagram ini telah membuka peluang kepada para usahawan untuk mereka mempromosikan perniagaan masing-masing, samada brand-brand besar, mahupun untuk newbie.

Namun, mesti ada antara anda yang terfikir bagaimana cara yang paling berkesan untuk mempromosikan bisnes, dan seterusnya mendapat targeted prospek untuk bisnes anda kan?

Ok, jangan risau.. Sebab dalam artikel kali ini, saya akan berkongsi sedikit sebanyak strategi yang akan membantu untuk anda mendapat reach yang lebih banyak di Instagram

1. Pilih gambar yang sesuai dengan konsep produk/servis/jenama anda.

 

Kebanyakan brand yang berjaya dalam perniagaan Instagram sangat mengambil berat tentang pemilihan gambar yang menunjukkan brand identiti mereka.

Selalunya mereka mempunyai tema yang tersendiri untuk brand mereka dan tema ini juga berkait rapat dengan imej bisnes secara keseluruhan.

Anda boleh lihat contoh Instagram brand tudung popular di Malaysia, iaitu @theduckgroup. Mereka membawa misi untuk menerapkan imej elegan kepada wanita berhijab yang berkerjaya. Selain daripada membuat posting tentang tudung mereka, mereka ini juga sentiasa menyajikan post outfit of the day (ootd) untuk memberikan inspirasi penggayaan tudung kepada wanita diluar sana.

2.Tambah bilangan Followers anda

 

Bila anda berbisnes menggunakan platform Instagram, jumlah followers memainkan peranan penting untuk membina kepercayaan bakal pelanggan.

Tapi bagaimana cara untuk meningkatkan followers?

Antara salah satu kaedah berkesan yang selalu digunakan adalah melalui kaedah review. Review biasanya terbahagi kepada 2 iaitu ;

IG / Paid Review – Anda boleh meminta sesetengah igshop atau instafamous yang mempunyai jumlah followers yang ramai, untuk mereka postkan gambar atau video berkenaan bisnes anda di akaun mereka. Dengan cara ini, followers mereka yang melihat & yang tertarik dengan posting tersebut, pastinya akan follow akaun anda.

Dan biasanya harga bayaran untuk paid review ini bergantung kepada jumlah followers mereka & juga jumlah bilangan untuk mereka hasilkan posting berkenaan anda.

Swap Review – Kaedah ini pula biasanya adalah PERCUMA, dan dilakukan untuk menarik followers ke satu akaun, ke satu akaun lain. Sebagi contoh ;

Siti mempunyai 10k followers (bisnes baju Muslimah)

Aminah mempunyai 10k followers (bisnes produk kecantikan)

Apa yang mereka lakukan adalah, Siti akan post tentang bisnes Aminah di akaunnya & dalam masa yang sama, Aminah juga akan post tentang bisnes Siti di akaunnya.

Dengan cara ini, followers Siti yang nak dapatkan produk kecantikan, akan tertarik untuk follow Aminah, dan begitu la sebaliknya.

Faham kan?

Jangan juga lupa link kan akaun Instagram anda ke mana-mana akaun media social lain yang anda gunakan seperti Facebook, Youtube, Twitter, Website dan sebagainya.

3. Guna gambar dan video yang menarik untuk tingkatkan engagement

 

Posting gambar produk dan selfie pastinya menjadi sebahagian daripada koleksi feeds anda, tetapi anda haruslah pastikan gambar & video yang digunakan adalah menarik untuk tingkatkan engagement kepada post anda. Antaranya anda boleh cuba ;

  • Lebihkan penggunaan ekspresi muka manusia (close up)
  • Pelanggan sebenar yang menggunakan produk anda
  • Penggunaan warna- warna terang lebih digalakkkan berbanding warna gelap. Hal ini kerana, secara psikologikal warna-warna terang lebih mendapat tarikan.
  • Gambar dengan ruang latar belakang yang tinggi akan mendapat lebih banyak engagement daripada gambar yang mempunyai ruang latar belakang yang rendah.

4. Strategi Penggunaan Hashtags

 

Selain daripada post gambar atau video, penggunaan hashtags juga memainkan peranan yang penting. Jika caption yang anda guna bertujuaan untuk menceritakan gambaran kepada posting anda, hashtags pula akan membuka capaian yang lebih luas untuk audience melihat gambar dan video yang anda telah post itu. Dengan menggunakan carian melalui hashtags, ia akan memudahkan audience mencari produk yang dikehendaki.

Ada beberapa strategi untuk pilihan hashtags :

  • Pilih hashtags yang popular dan mempunyai kaitan dengan bisness anda. Contohnya jika anda menjual pakaian, anda boleh gunakan hashtag seperti #bajuraya2018 #bajumurah.
  • Gunakan juga hashtags yang kurang popular tetapi mempunyai kaitan dengan bisnes anda. Hal ini mungkin akan mengurangkan viewers post anda tetapi anda akan dapat lebih fokus kepada targeted prospek.
  • Penggunaan hashtags selalunya akan menarik perhatian prospek baru. Jadi cuba guna lebih dari dua hashtags untuk setiap post. Anda tidak perlu risau untuk menggunakan seberapa banyak hashtags kerana ada beberapa kajian yang menyatakan lebih banyak hashtags, lebih banyak.

5. Waktu Posting

 

Anda perasan tak, bila post satu-satu gambar atau video tu, ada masanya dapat komen & like yang banyak. Tapi kadang-kadang like jadi makin kurang. Ini mungkin sebabnya anda post diwaktu yang salah!.

Cuba anda gunakan tips waktu update status ni ;

Waktu Pagi : 6.15 am – 7.00 am (pengguna tegar akan buka)

Masuk Kerja : 8.00 am – 10.00 am (bagi yang boleh akses di tempat kerja)

Lunch Hour : 12.30 pm – 2.00 pm (sambil tunggu waktu lunch, layan phone)

Selepas Lunch : 2.30 pm – 3.00 pm (tengok phone kejap sebelum sambung kerja)

Sebelum Balik : 5.30 pm – 6.15 pm (sambil tunggu nak checkout dari office)

Sebelah Malam : 9.00 pm – 12 am, kadang-kadang terlajak 1 am – 2 am.

6. Pelbagaikan posting anda

 

Berkait dengan waktu posting di atas, anda juga boleh pelbagaikan posting anda. Antaranya adalah ;

6.00 am – 7.00 am : Post ucapan selamat pagi. Sebagai sokongan semangat kepada prospek untuk memulakan kerja atau hari baru.

8.00 am – 10.00 am : Post tips berdasarkan produk atau niche anda. Waktu ni masih awal untuk menjual. Jadi berkongsi dulu pada waktu ini. Waktu ini mujarab kerana ini waktu breakfast kali ke 2 staf kerajaan.

12.00 pm – 2.00 pm : Post produk. Waktu sesuai untuk menjual kerana waktu ini prospek sibuk membelek phone di waktu lunch.

2.30 pm – 6.15 pm : Post produk ataupun gambar penyelesaian masalah. Waktu ini sesuai kerana kebanyakan orang yang bekerja menghabiskan masa office hour mereka dengan bermain phone.

9.00 pm – 10.00 pm : Post produk, promosi atau aktiviti. Waktu ini waktu mereka duduk di depan tv. Kadangkala minda mereka tak bersedia untuk membeli. Jadi post aktiviti bisnes anda adalah pilihan yang lebih baik.

10.00 pm – 12.00 pm : Post ucapan selamat malam. Waktu ini kebanyakan prospek bersedia untuk masuk tidur. Jadi post ucapan selamat malam tanda menghargai prospek.

7. Jadi followers

 

Brand yang besar dan terkenal, mungkin tidak perlu menjadi followers atau followback pelanggan mereka, kerana sudah tentu pelanggan yang akan mencari brand mereka.

Tetapi jika anda baru memulakan perniagaan di Instagram, anda bukan sekadar perlu followback tetapi anda juga perlu mencari prospek baru untuk anda follow.

Terdapat beberapa strategi yang boleh anda gunakan untuk mencari prospek yang patut anda follow :

  1. Cari orang yang sudah anda kenal. Semasa log masuk, pergi ke halaman profil anda dan klik di penjuru kanan sebelah atas skrin. klik “Find Friends” untuk follow orang dari senarai rakan Facebook, senarai kenalan dan senarai pengguna yang dicadangkan.
  2. Cari dan follow orang atau bisnes yang anda kenal menggunakan bar carian Instagram.
  3. Follow orang yang like posting pesaing anda.
  4. Cari dan follow orang hasil dari penggunaa hashtags yang berkaitan dengan bisnes anda. Ini merupakan strategi yang paling berkesan untuk mencari target prospek dalam niche anda.

8. Gunakan Instagram Ads

 

Instagram kini membolehkan semua syarikat untuk membuat iklan melalui platform Instagram Ads. Pada beberapa bulan yang lepas, hanya jenama besar sahaja yang dibenarkan membuat iklan di Instagram. Namun kini, semua peniaga boleh mengiklankan perniagaan mereka di Instagram.

Untuk membuat Instagram Ads, anda hanya perlukan akaun Facebook. Iklan boleh dibuat melalui Ads Manager di Facebook.

Anda boleh cuba iklankan perniagaan anda bagi mendapatkan reach yang lebih tinggi kepada posting anda.

Kesimpulan

 

Diharapkan 8 Strategi Instagram Marketing diatas dapat membantu anda untuk mula menggunakan Instagram sebagai salah satu channel marketing dan untuk tingkatkan ROI bisnes anda.

 

Stress Duit Marketing Banyak Keluar Tapi Sales Sikit Yang Masuk?

Stress, Down, Bengang!

Saya faham.. memang ini reaksi ramai usahawan bila duit iklan untuk mempromosi produknya banyak habis atau dalam erti kata lain ‘hangus terbakar’ tapi sales sikit sangat yang masuk dalam akaun syarikat.

Hari-hari on iklan FB ADS, walaupun mungkin hanya RM100 sehari. Sebulan dah capai RM3000. Sedihnya, sales dapat adalah dalam RM100 ke RM200 je sebulan.

Ada yang berani sikit, ‘pump’ duit iklan lebih banyak, mencecah puluh ribu sebulan kena bayar pada Facebook. Tapi sales dapat hanya 1 per 3 dari kos marketing yang keluar. Rugi banyak.

Paling parah, duit iklan je keluar, duit jualan tak masuk masuk. Facebook je makin kaya, diri peniaga tersebut makin sengsara. Begitu la lebih kurang bunyinya.

 

Tarik nafas.

Bertenang…

Sebab, kalau energy negatif (stress, down, bengang) ni masih ada dalam diri. Buat la apa-apa sekali pun memang takkan jadi.

Sebab anda masih simpan energy negatif dalam diri. Yang terbaik mula fikirkan, apakah puncanya & cari jalan penyelesaian untuk atasi.

Perlu tahu dahulu, apa punca berlaku. Antara banyak faktor yang ada, salah satunya mungkin ayat iklan tidak berjaya ditujukan tepat kepada sasaran yang diinginkan. Maknanya, bazir sahaja duit iklan yang keluar, jualan memang tak masuk-masuk.

Sebagai contoh, nak jual buku kanak-kanak tapi ayat iklannya ditujukan kepada anak-anak.

Adik-adik, bestkan kalau dapat belajar bahasa inggeris semudah macam makan ais krim?

Mustahil anak-anak yang membaca dan buat keputusan membeli kan? Sepatutnya, ayat iklan tersebut ditujukan terus kepada ibu ayah anak tersebut.

Ibu ayah, bestkan kalau dapat bantu anak-anak belajar bahasa inggeris semudah macam makan ais krim?

Mudahkan? Yes, simple.

 

Dalam perkongsian kali ini, saya ingin dedahkan 3 tindakan awal yang anda boleh buat untuk atasi cabaran duit iklan banyak habis tapi sales sikit sangat yang masuk.

3 TINDAKAN AWAL YANG ANDA BOLEH BUAT UNTUK ATASI CABARAN SALES & MARKETING.

 

 

TINDAKAN 1

Tentukan dengan jelas SIAPA yang anda ingin bantu.

Contoh 1: Nak bantu Suri Rumah.

Contoh 2: Nak bantu Usahawan.

Contoh 3: Nak bantu Wanita Bekerjaya.

 

TINDAKAN 2

Tentukan dengan jelas MASALAH apa yang anda ingin bantu selesaikan.

Contoh 1: Masalah berat badan bertambah sebab selalu makan masakan sendiri dan duduk rumah sahaja.

Contoh 2: Masalah persaingan yang hebat bila berniaga di medium pemasaran online.

Contoh 3: Masalah bosan style fesyen yang sama setiap hari ke pejabat.

 

TINDAKAN 3

Sediakan dengan jelas TAWARAN yang menarik untuk anda bantu hidupnya.

Contoh 1: Pinggan AJAIB yang boleh kawal makanan yang masuk ke perut suri rumah yang rajin masak setiap hari. Jadi boleh kawal berat badan, ‘slim’ & awet muda selalu. Nak lihat? Klik sini (info produk).

Contoh 2: Ketahui Rahsia KUASA MARKETING X untuk dominasi market sehingga Menang No 1 di hati pelanggan. Baca info lanjut disini : www.funnelevo.com/kuasax

Contoh 3: Suka ke kalau dapat design tudung sendiri penuh ELEGAN & EKSKLUSIF? Tak lagi bosan asyik fesyen yang sama dengan orang lain bila ke pejabat setiap hari. Jom tengok. Klik disini (info produk).

 

Bila dah cukup info ni, barulah anda sebenarnya dalam keadaan bersedia untuk beraksi, ‘angkat senjata perang’ berperang di media pemasaran online. Barulah iklan yang anda buat akan sampai TEPAT KEPADA SASARAN dan membantu pelanggan yang membaca BUAT KEPUTUSAN MEMBELI.

Inilah antara usaha awal yang perlu dilakukan untuk pastikan duit iklan yang keluar berbaloi dengan duit jualan yang masuk. Tiada lagi masalah duit iklan keluar banyak, sales sikit sangat yang masuk.

 

Saya memang berpegang kepada prinsip:

Kalau nak buat sesuatu, buat sungguh-sungguh.
Kalau tak nak buat, tak payah buat.

 

Berpegang kepada prinsip tu, saya mengajak semua usahawan, alang-alang nak sebarkan kebaikan produk atau servis kepada lebih ramai orang,

FOKUS UNTUK DOMINASI MARKET & MENANG NO 1 DI HATI PELANGGAN DI SEBERAPA BANYAK MEDIUM PEMASARAN ONLINE YANG ADA.

Jika anda masih menggunakan facebook sahaja untuk berniaga, ini masanya untuk anda buat perubahan luar biasa aktifkan di medium pemasaran lain juga seperti Google, Messenger, Website & Email.

 

 

Jika bukan sekarang, BILA LAGI?

Jika bukan anda yang bertanggungjawab untuk realisasikan matlamat Tahun 2018 anda, SIAPA LAGI?

 

Belajar Integrated Online Marketing, gabungan beberapa medium pemasaran online menggunakan Facebook, Messenger, Google, Website & Email di:

Seminar Kuasa Marketing X
Tarikh: 24 Mac 2018
Masa: 8.30 pagi – 10 malam
Lokasi: IDCC, Shah Alam.

 

Kenapa anda perlu belajar Integrated Online Marketing di Seminar Kuasa Marketing X?

  1. Untuk pastikan brand produk atau servis anda dikenali ramai.
  2. Untuk pastikan anda dapat jualan yang banyak dan berterusan.
  3. Untuk pastikan belian ulangan yang tidak putus-putus dari pelanggan.

 

Dengan mengaplikasi ilmu yang dipelajari di Seminar Kuasa Marketing X anda akan?

 

In shaa Allah, dengan izin Allah,

  1. Anda akan mula melihat duit jualan dalam akaun bank anda makin hari makin meningkat, makin hari makin berganda.
  2. Anda akan mendengar kenalan-kenalan yang turut sama hadir seminar akan cakap “Fuhh, senang je rupanya nak dominasi market dan menang NO 1 di hati pelanggan.”
  3. Anda akan berasa sangat bahagia kerana anda dah tahu nak bawa produk/servis anda ke dunia pemasaran online SEBENAR yang lebih luas dengan Kuasa X : Facebook, Google, Web & Email.

p/s : Daftar hadir Seminar Kuasa Marketing X sekarang sebelum promosi pelancaran tamat. Klik disini sekarang! 

 

Cara Menukar Password WordPress Menggunakan Cpanel

Jika anda terlupa password untuk log masuk ke WordPress anda boleh ikuti tutorial di bawah.

1- Log masuk ke akaun cPanel. Anda boleh dapatkan maklumat log masuk akaun cPanel anda di emel.

 

2- Skrol ke bahagian bawah dan klik phpMyAdmin.

 

3- Klik database untuk website anda.

 

4- Skrol ke bawah dan cari ‘wpxn_users’.

 

5- Seterusnya klik ‘Edit’.

6- Untuk reset password lama anda, anda perlu ubah dibahagian ‘user_pass’. Klik kotak ‘varchar(255)’ dan pilih MD5.

7- Untuk menukar password WordPress anda, masukkan password di kotak paling kanan. Pastikan password anda mempunyai gabungan:

– huruf kecil (cth : aa)

– huruf besar (cth : AA)

– simbol (cth : @!*)

– nombor (cth : 1412)

 

8- Klik ‘Go’ untuk save password anda tadi.

 

9- Sekarang password untuk WordPress anda sudah ditukar. Log masuk ke akaun WordPress anda menggunakan password yang anda tukar tadi.

 

Selamat berjaya!

Tutorial Step by Step Whatsapp Business

Whatsapp baru sahaja melancarkan satu aplikasi terbaru iaitu Whatsapp Business. Aplikasi ini dibina khas untuk peniaga-peniaga yang menggunakan Whatsapp untuk berhubung dengan pelanggan-pelanggan mereka.

Untuk blog kali ini, kami akan kongsikan dengan anda bagaimana nak gunakan dan untuk setup Whatsapp Business. Anda hanya perlu ikut tutorial cara menggunakan whatsapp business dibawah.

Jika sebelum ini, Whatsapp direka sebagai satu platform komunikasi secara atas talian. Namun, sekarang beberapa ciri baru direka bagi memudahkan para peniaga menggunakan aplikasi Whatsapp untuk menjadi salah satu platform baru untuk bisnes mereka.

Continue reading “Tutorial Step by Step Whatsapp Business”

Tutorial (Step By Step) Hasilkan Iklan Facebook Canvas

Facebook Canvas ini ibarat Landing Page atau Minisite yang mesra di Facebook. 

Kita boleh menggabungkan gambar, video, teks, dan butang call to action untuk beriklan di Mobile.

Menarik bukan?

Sebab tu…

Dalam artikel kali ini, saya kongsikan tutorial cara bina iklan menggunakan Facebook Canvas.

Orait, jom kita mulakan..

Continue reading “Tutorial (Step By Step) Hasilkan Iklan Facebook Canvas”

Cara Naikkan Jualan & Sale Bisnes Dengan Database

Ramai orang beranggapan, apabila buat marketing akan boleh buat sales. Betul ke tanggapan itu?

Apa yang berlaku, ramai yang belajar marketing terutama sekali facebook ads (fb ads), paling tidak pun sekurang-kurangnya tahu asas fb ads sudah merasakan ilmu itu cukup power.

Tetapi masalahnya sekarang ialah ramai yang berhadapan dengan masalah, sudah buat marketing tetapi tidak bertukar kepada sales. Sales susah nak dapat? Sebab apa?

Ini adalah kesilapan pertama majoriti orang bisnes kena fikir. Untuk pengetahuan anda, antara marketing dan juga sales, wujudnya satu gap yang cukup besar. Namanya DATABASE!

Continue reading “Cara Naikkan Jualan & Sale Bisnes Dengan Database”

3 Cara Mudah Letupkan Jualan Anda Pada Bulan Puasa

Setiap kali musim perayaan, pelanggan ‘terpaksa’ untuk membeli barang-barang yang menjadi keperluan mereka sendiri atau keluarga mereka. Contohnya, nak atau tidak mereka ‘terpaksa’ membeli biskut raya yang perlu dibawa pulang ke kampung walaupun mereka sendiri tak suka pada biskut tersebut.

Karpet-karpet di rumah juga perlu dihantar ke dobi untuk dibersihkan bila tiba musim perayaan. Ada banyak peluang yang terbuka untuk anda letupkan jualan pada bulan puasa.

Ada beberapa cara untuk letupkan jualan pada bulan puasa. Antaranya adalah, anda perlu menjual produk laku keras, strategi marketing yang sesuai dan menghantar kad hari raya kepada senarai database pelanggan anda.

Continue reading “3 Cara Mudah Letupkan Jualan Anda Pada Bulan Puasa”

Tutorial (Step By Step) Cara Bina Website Perniagaan Menggunakan WordPress

Perkembangan teknologi di Malaysia kini semakin hari semakin meningkat. Salah satu platform yang semakin meningkat pada hari ini adalah penulisan blog. Berapa banyak blog yang muncul di Malaysia sekarang? Kali ini saya akan berkongsi dengan anda tutorial (Step By Step) cara bina website perniagaan menggunakan wordpress.

Antara blog yang menjadi pilihan pengguna internet adalah siakapkeli.my, kongsiresepi.com, siraplimau.com dan banyak lagi. Dan percayalah semakin banyak blog yang sedang ditulis hari ini menunggu masa untuk dilawati oleh pembaca-pembaca blog.

Untuk pengetahuan anda, blog yang anda tulis boleh dijual dengan nilai yang sangat tinggi. Buktinya, satu syarikat besar iaitu Rev Asia telah membeli 3 portal dari Malaysia dengan harga RM2.65 juta iaitu siraplimau.com, kongsiresepi.com dan myresepi.com. Pernah tengok ketiga-tiga blog ini?

Pasti anda tertanya-tanya bagaimana blog yang hanya berkongsi maklumat secara percuma ini boleh membantu anda menjana duit?

Continue reading “Tutorial (Step By Step) Cara Bina Website Perniagaan Menggunakan WordPress”