Author: Fahdi Ghazali

3 Dosa Marketing Tahun 2017

Jika anda seorang usahawan, terutamanya yang memasarkan produk/service melalui kaedah ‘online’, anda harus berjaga-jaga sekiranya anda terus melakukan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing. Semakin hari semakin ramai pesaing kepada anda yang muncul. Malah mereka lagi hebat. Jangan tanya kenapa bisnes anda makin slow kalau anda masih tak sedar tentang hal ini. Tapi, apa yang dikatakan dengan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing tu? TAK SIMPAN DATABASE Ini benda yang paling asas. Tapi benda yang paling asas ini lah dosa yang paling ramai peniaga di luar sana buat! Database ni kita boleh dapat dalam bentuk NO FON, EMAIL, NAMA & ALAMAT.. Majoriti peniaga bila dah dapat database pelanggan untuk kali pertama, akan terus menjual, pelanggan beli, settle..habis kat situ. Lepas tu buat marketing lagi, cari pelanggan baru lagi, jual lagi, ulang lagi step yang sama, lagi, lagi, lagi… Tapi semua database pelanggan tu anda letak mana? Database pelanggan yang dah membeli produk/servis anda, AMAT PENTING untuk anda kumpul & simpan elok2! Sebab apa? Semua database ni amat berguna untuk anda bila2 masa anda nak berhubung balik dengan mereka. Terutama sekali sekiranya ada masa anda nak buat PROMOSI ataupun LANCAR PRODUK/SERVIS BARU. Anda cuma perlu ‘blast’ satu mesej menggunakan sistem SMS BLASTER atau EMAIL MARKETING. Katakan anda ada 10,000 database, dengan mudah anda boleh berhubung balik dgn mereka. Kan dah JIMAT MASA anda! TAK FOLLOW-UP CUSTOMER Ini mungkin bagi anda adalah hal...

Read More

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/fahdighazaliwordpress/public/wp-content/themes/Extra/includes/template-tags.php on line 54
5 Cara Mudah Memulakan Perniagaan Online Anda Sendiri

5 Cara Mudah Memulakan Perniagaan Online Anda Sendiri

Perniagaan online telah menjadi satu trend di Malaysia kerana rata-rata individu pada hari ini merasakan membeli secara online bukan sahaja menjimatkan masa, malah banyak kos yang boleh dijimatkan jika membeli-belah secara online. Berikutan trend semasa inilah, ramai individu tekad untuk mencuba nasib dengan memulakan perniagaan online mereka sendiri. Terdapat banyak platform yang dapat digunakan bagi memulakan perniagaan melalui online ini, antaranya melalui Facebook, Instagram, twitter, Blog, Email, Minisite dan banyak lagi. Namun anda perlu tahu platform yang mana sesuai digunakan dan anda juga mestilah biasa dan tahu cara menggunakan platform tersebut. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda jadikan sebagai...

Read More

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/fahdighazaliwordpress/public/wp-content/themes/Extra/includes/template-tags.php on line 54
5 Perkara Penting Yang Perlu Ditanam Diminda Sebelum Bergelar Usahawan

5 Perkara Penting Yang Perlu Ditanam Diminda Sebelum Bergelar Usahawan

Sebelum anda mengambil keputusan untuk bergelar usahawan, tidak kiralah usahawan dalam apa-apa bidang sekalipun amat penting untuk anda mempersiapkan diri anda dengan ilmu-ilmu serta pengetahuan perniagaan yang secukupnya sebagai perisai untuk anda menempuh dunia perniagaan yang penuh cabaran ini. Selain mempersiapkan diri anda dengan ilmu-ilmu perniagaan, anda juga harus persiapkan minda anda dengan beberapa perkara ; 1) Bersedia Hadapi Cabaran Baru Apabila anda memasuki dunia perniagaan, sudah semestinya anda bakal berhadapan dengan pelbagai cabaran. Antara cabaran biasa yang perlu dihadapi seperti persaingan dari perniaga-perniaga lain, proses untuk mencipta nama anda, dan banyak lagi. Untuk menjadi usahawan yang berjaya anda harus...

Read More

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/fahdighazaliwordpress/public/wp-content/themes/Extra/includes/template-tags.php on line 54
5 Sebab Mengapa Business Online Anda Tidak Mendatangkan Keuntungan

5 Sebab Mengapa Business Online Anda Tidak Mendatangkan Keuntungan

Pada hari ini, terdapat lebih kurang 3 bilion manusia menggunakan internet setiap hari dan jumlah tersebut meningkat 8% setiap tahun. Anda boleh mengambil peluang ini untuk mendedahkan dan mempromosikan produk dan services business online yang anda tawarkan kepada sejumlah besar pengguna-pengguna internet tersebut. Antara cara yang boleh anda gunakan untuk mendedahkan business online anda kepada pengguna-pengguna internet tersebut adalah melalui Facebook, Google, website, blog, video, podcasts dan pelbagai lagi platform-platform yang sedia ada. Namun begitu terdapat sejumlah peniaga-peniaga online ini gagal untuk menggunakan peluang tersebut bagi menjana pendapatan yang lumayan melalui platform-platform pemasaran online ini. Antara sebabnya adalah; 1....

Read More

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/fahdighazaliwordpress/public/wp-content/themes/Extra/includes/template-tags.php on line 54
5 Tips Bagaimana Anda Boleh Yakinkan Audience Melalui Copywriting Yang Berkualiti

5 Tips Bagaimana Anda Boleh Yakinkan Audience Melalui Copywriting Yang Berkualiti

Adakah anda akan percaya dengan orang yang tidak pernah anda jumpa dan bersemuka? Kemungkinan tidak bukan. Jadi bagaimana mereka yang menjalankan perniagaan secara online ini boleh menyakinkan para pembeli untuk berurusan dengan mereka sedangkan mereka tidak pernah bersemuka semasa proses jual beli tersebut berlaku. Bagi peniaga-peniaga yang berurusan face-to-face dengan pelanggan amat senang untuk mereka meyakinkan para pelanggan melalui cara layanan, percakapan, services yang diberi dan banyak lagi. Namun jika anda melakukan business yang menggunakan media sosial untuk menjual produk/services, sukar untuk mengguna pakai teknik biasa secara bersemuka.  Justeru,copywritinglah yang akan membantu membina kepercayaan para pelanggan terhadap produk/services yang...

Read More

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/fahdighazaliwordpress/public/wp-content/themes/Extra/includes/template-tags.php on line 54
3 Step Mudah Menarik Minat Pelanggan Membeli Melalui Email

3 Step Mudah Menarik Minat Pelanggan Membeli Melalui Email

Adakah anda mempunyai website business sendiri tetapi trafik ke website anda kurang memuaskan dan kurang “visitor” yang berkunjung ke website anda?  Ada banyak kaedah yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan traffic yang tinggi ke website anda, salah satu daripadanya adalah dengan menggunakan Paid Traffic. Antara contoh-contoh paid traffic yang boleh anda gunakan bagi menaikkan lagi traffic ke website anda adalah melalui Pay-Per-Clik (PPC) iaitu melalui Google Adwords dan FB Ads Namun anda harus ingat kesemua jenis-jenis Pay-Per-Clik (PPC) diatas memerlukan modal yang besar, jika anda tidak menggunakannya dengan cara yang betul ia boleh mendatangkan kerugian, jadi anda harus gunakan peluang...

Read More

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/fahdighazaliwordpress/public/wp-content/themes/Extra/includes/template-tags.php on line 54
5 Tips Simple Tapi Power Untuk Melonjakkan Jenama Produk Anda

5 Tips Simple Tapi Power Untuk Melonjakkan Jenama Produk Anda

    Dalam pasaran pada hari ini terdapat pelbagai jenis jenama produk yang semakin hari semakin meningkat. Bagi jenama-jenama produk yang baru sahaja memasuki pasaran yang luas ini, mereka harus bersaing secara sengit dengan jenama-jenama produk yang sedia ada dipasaran. Jenama produk amat penting kerana ia bukan sahaja menaikkan lagi nilai sesutu barang, malahan sebagai penentu sama ada produk tersebut laku dipasaran ataupun sebaliknya. Jenama produk bukan sahaja produk brand semata-mata tetapi dalam masa yang sama ia membantu membina identiti syarikat dan produk itu sendiri. Jika anda sudah mempunyai jenama produk sendiri tidak memadai jika anda tidak tahu cara...

Read More

Seminar Funnel Evo Kuasa Marketing X