BUSINESS

Nak Letupkan Sale Bisnes? Ini 4 Langkah ‘Super’ Yang Anda Perlu Buat! (Baca Sekarang)

334h

1

Tahun 2012, sewaktu Facebook baru mula berkembang, peniaga yang menggunakan media sosial ini untuk mempromosikan produk atau servis majoritinya akan memperoleh jumlah ‘sales’ yang sangat besar. Kos marketing pada ketika itu amatlah murah dan ‘convertion’ untuk pelanggan membeli adalah sangat tinggi.

Ramai jutawan muda, jutawan senyap muncul hasil dari marketing di Facebook semata-mata. Ini terutama yang fokus menjual produk kecantikan kesihatan, pakaian. Mereka kena dengan masa, kena dengan produk. “Timing” mereka yang bermula ketika itu sangat-sangat tepat.

Adakah anda juga salah seorang yang berniaga menggunakan mediaum online?

Jika ya, teruskan pembacaan kerana saya ada sesuatu yang penting untuk dikongsi.

Pada tahun 2016, persaingan semakin sengit dan keadaan ekonomi sudah semakin ‘tenat’ membuatkan sales majoriti orang semakin turun dan turun. Lihat sahaja luahan hati Dato’ Aliff Syukri.

Beliau saya anggap ‘pakar’ dalam memasarkan produk berkaitan kecantikan dan kesihatan. Jadi amat patut kita ambil berat tentang pandangan berkaitan dengan ekonomi Malaysia yang semakin meruncing. Continue Reading ➞

5 Tips Bagaimana Anda Boleh Yakinkan Audience Melalui Copywriting Yang Berkualiti

c1

Adakah anda akan percaya dengan orang yang tidak pernah anda jumpa dan bersemuka? Kemungkinan tidak bukan.

Jadi bagaimana mereka yang menjalankan perniagaan secara online ini boleh menyakinkan para pembeli untuk berurusan dengan mereka sedangkan mereka tidak pernah bersemuka semasa proses jual beli tersebut berlaku. Bagi peniaga-peniaga yang berurusan face-to-face dengan pelanggan amat senang untuk mereka meyakinkan para pelanggan melalui cara layanan, percakapan, services yang diberi dan banyak lagi.

Namun jika anda melakukan business yang menggunakan media sosial untuk menjual produk/services, sukar untuk mengguna pakai teknik biasa secara bersemuka. 

Justeru,copywritinglah yang akan membantu membina kepercayaan para pelanggan terhadap produk/services yang dijual di online. Copywriting yang power akan membuatkan ramai orang berminat untuk membacanya, shares copywriting tersebut, meningkatkan brand awareness, dan juga paling penting menghasilkan sale. 

Tapi sebelum anda merangka copywriting yang boleh menyakinkankan audience, anda harus tahu konsep untuk menghasilkan copywriting yang bagus & menghasilkan sale. Disini saya ingin kongsikan beberapa tips yang boleh membantu anda menghasilkan copywriting yang berkualiti.

Continue Reading ➞

3 Step Mudah Menarik Minat Pelanggan Membeli Melalui Email

Traffic against futuristic black and blue background

Adakah anda mempunyai website business sendiri tetapi trafik ke website anda kurang memuaskan dan kurang “visitor” yang berkunjung ke website anda? 

Ada banyak kaedah yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan traffic yang tinggi ke website anda, salah satu daripadanya adalah dengan menggunakan Paid Traffic. Antara contoh-contoh paid traffic yang boleh anda gunakan bagi menaikkan lagi traffic ke website anda adalah melalui Pay-Per-Clik (PPC) iaitu melalui Google Adwords dan FB Ads

Namun anda harus ingat kesemua jenis-jenis Pay-Per-Clik (PPC) diatas memerlukan modal yang besar, jika anda tidak menggunakannya dengan cara yang betul ia boleh mendatangkan kerugian, jadi anda harus gunakan peluang tersebut dengan betul agar dapat memberi keuntungan kepada anda. 

Disini saya ingin kongsikan kaedah yang boleh anda gunakan untuk menukar Paid Traffic anda kepada profit melalui Email Autoresponder iaitu aplikasi yang membantu untuk mengelola kegiatan email marketing anda. 

Ada 3 langkah mudah untuk menghasilkan email autoresponder yang berkesan dan efektif antaranya :-

Continue Reading ➞

5 Tips Simple Tapi Power Untuk Melonjakkan Jenama Produk Anda

 

b1

 

Dalam pasaran pada hari ini terdapat pelbagai jenis jenama produk yang semakin hari semakin meningkat. Bagi jenama-jenama produk yang baru sahaja memasuki pasaran yang luas ini, mereka harus bersaing secara sengit dengan jenama-jenama produk yang sedia ada dipasaran. Jenama produk amat penting kerana ia bukan sahaja menaikkan lagi nilai sesutu barang, malahan sebagai penentu sama ada produk tersebut laku dipasaran ataupun sebaliknya. Jenama produk bukan sahaja produk brand semata-mata tetapi dalam masa yang sama ia membantu membina identiti syarikat dan produk itu sendiri.

Jika anda sudah mempunyai jenama produk sendiri tidak memadai jika anda tidak tahu cara untuk menjadikan jenama produk anda lebih dikenali dipasaran.

Continue Reading ➞

Bagaimana Royal Albert Hall, London Kutip £325,000,000 Juta Pound Sterling Jual Barang Tak Wujud?

2 hari lepas saya berpeluang pusing-pusing satu kota London. Back pack, suka hati nak ke mana. Tak ada pemandu pelancong. Yang ada saya, adik, mak & Google maps.

Dulu biasa tengok dalam movie dan baca dalam buku. Sekarang betul-betul ada depan mata. London!

Satu tempat yang dicatat dan wajib pergi adalah ke Royal Albert Hall. Tempat gah untuk para karyawan mempersembah hasil seni mereka. (Termasuk artis kegemaran mak saya, Siti Nurhaliza). Continue Reading ➞

Takut Ambil Pekerja? Ini Fakta Yang Anda Perlu Tahu

294HSatu hari, Ali si peniaga online berjumpa dengan sorang sahabat lamanya, Abu (juga peniaga online).

Kata Ali, “Pening lah… Banyak benda nak kena buat. Akulah yang kena buat iklan, aku lah yang kene order stok, aku lah yang jawab mesej pelanggan, akulah check order, akulah yang bungkus barang, aku yang kena pos, aku kena buat itu, buat ini. Kadang-kadang kenduri orang pun tak boleh pegi. Sebab buzy bisnes!”

“Aku buat bisnes ni sebab nak ada time freedom. Kalau macam ni, duit ada, masa tak ada, payah juga. Nak keluar dengan anak bini jauh la. Masa nak keluar tu lah order masuk bertalu-talu. Kalau tak jawab, customer lari!”.

“Bagus lah kalau macam tu… Maknanya bisnes tengah maju! Eh, belanjalah aku…. Heh!” Abu menyindir.

“Begini, kalau rasa tak sempat dah nak handle, bisnes makin naik, cari lah pekerja. Sampai bila nak buat sorang? Lagi pun, kalau cari pekerja, rezeki murah. Insya-Allah”. Sambung Abu memberi idea.

“Gila kau! Kalau ada staff, nanti kena bayar gaji, KWSP… silap-silap, kalau dia tahu apa kita buat, dia tiru kita pulak. Tak nak aku!”. Baca Selanjutnya

Cara Jual Emosi Pelanggan Untuk Tingkatkan Sales Perniagaan Berkali Ganda

El-vendedor-debe-morir-estrategia-comercialCuba kita perhatikan 2 perbualan telefon ini…

Situasi #1

“Hello, boleh saya bercakap dengan En Ali?”

Satu call masuk ke dalam telefon Samsung Note 5 En Ali, betul-betul sewaktu dia ‘fokus’ sedang mahu suapkan nasi makan tengah hari.

“Ya, saya Ali. Siapa ni?”

“Saya Faizal En Ali, saya nak perkenalkan satu pakej insurans untuk En Ali & keluarga”

“Owh… takpe, takpe, saya buzy. Call lain kali. Assalamualaikum” Continue Reading ➞

Cara Turunkan Kos Per Lead Customer Sehingga 0.50 Sen (Yang Peniaga Online Boleh Lakukan)

 150729_EM_WorstCustomerService
Kos untuk dapatkan seorang pelanggan sebenarnya sangat ‘mahal’ terutama jika anda menjual produk yang mempunyai banyak pesaing.
Contohnya anda jual kopi.
Di Malaysia, berapa jenis jenama kopi yang wujud? Banyak! Banyak sehingga kita tidak ingat jenama yang jarang-jarang kita dengar. Yang kita betul-betul ingat seperti Nescafe, Kapal Api, Ali Cafe. Selebihnya?
Itu jika saya bicara soal bisnes besar yang ada marketing budget yang besar. Berjuta setahun. Bagi mereka tidak mengapa kalau ‘spending’ untuk marketing besar. Untung juta-juta, rugi pun boleh sampai juta.
Tetapi bagaimana dengan anda?

Continue Reading ➞

Zaman Kejatuhan ‘Brand’ & Perniagaan Di Instagram Bermula. Adakah Anda Bersedia?

InstagramMungkin agak straight forward dan mengundang banyak persepsi negatif terutama dikalangan mereka yang menggunakan Instagram secara serius untuk membina brand dan perniagaan. Namun, lebih baik jika kita berterus terang agar kita masih sempat ‘bertaubat’ dan bersedia dengan segala kemungkinan yang berlaku. Ia melibatkan periuk nasi kita. Ia melibatkan sumber kewangan yang kita cari untuk diri, keluarga dan pekerja-pekerja di bawah jagaan kita.

Seminggu yang lalu, pihak Instagram mengumumkan yang mereka akan menukar algorithm mereka kepada algorithm yang lebih menyerupai Facebook.  Continue Reading ➞