PERSONAL

Tutorial (Step By Step) Hasilkan Iklan Facebook Canvas

Facebook Canvas ini ibarat Landing Page atau Minisite yang mesra di Facebook. 

Kita boleh menggabungkan gambar, video, teks, dan butang call to action untuk beriklan di Mobile.

Menarik bukan?

Sebab tu…

Dalam artikel kali ini, saya kongsikan tutorial cara bina iklan menggunakan Facebook Canvas.

Orait, jom kita mulakan..

 

#1 – Cara Bina Canvas

1. Masuk ke Fanpage anda, klik di bahagian “Publishing Tools”

 

2. Klik di bahagian “Canvas” dan kemudian klik “Create”

 

3. Klik di “Open blank Canvas”

 

4. Akan keluar paparan seperti ini, dan ini adalah 6 komponen yang ada dalam Canvas setakat ini. Anda boleh pilih untuk guna komponen mana yang anda suka sebagai Header dalam Canvas anda.

 

5. Sebagai contoh dalam tutorial ini, saya pilih dan gunakan ‘Photo’. Klik “Upload Photo” untuk masukkan gambar

Gambar yang di upload akan jadi seperti ini ;

 

6. Klik pada “+Add Component” untuk masukkan komponen lain dalam Canvas anda.

Sebagai contoh, untuk komponen kedua saya masukkan ‘Text block’, bertujuan untuk masukkan sedikit copywriting berkenaan seminar yang saya tawarkan seperti di dalam gambar ini ;

 

7. Seterusnya, anda juga boleh tambah komponen ‘Video’. Klik “Upload Video” untuk masukkan video anda.

Video yang di upload akan jadi seperti ini ;

 

8. Selain itu, anda juga mungkin boleh masukkan komponen ‘Carousel’. Ini sangat sesuai anda gunakan untuk letak testimoni kepada produk/servis anda.

Sebagai contoh ;

Gambar yang di upload akan jadi seperti ini ;

 

9. Akhir sekali, jangan lupa letakkan komponen ‘Button’ di dalam Canvas anda. Ini penting bertujuan supaya audience anda bertindak untuk klik dan bawa mereka ke website anda.

Sebagai contoh ;

 

Saya letakkan CTA “KLIK DISINI UNTUK DAFTAR HARGA DISKAUN!”, dan bawa audience ke website funnelevo.com

 

10. Di bahagian atas Canvas, jangan lupa untuk namakan Canvas anda ini. Contoh ;

 

11. Akhir sekali, untuk gunakan Canvas ini dalam iklan, anda perlu klik ‘Save’ dan ‘Finish’.

 

Dah klik Finish?

Done! Canvas anda dah siap!

Sekarang jom kita ke langkah seterusnya, iaitu untuk beriklan menggunakan Canvas ini.

 

#2 – Cara Hasilkan Iklan Menggunakan Canvas

1. Anda masuk ke Ads Manager dan pilih objektif Traffic

2. Masukkan target audience anda seperti biasa

3. Di bahagian placements, pilih Mobile sahaja.

 

4. Teruskan di bahagian Budget & Schedule seperti biasa.

5. Di bahagian Ad, pilih ‘Single Image‘, kemudian ;

  • Tick di bahagian “Add a fullscreen Canvas
  • Klik “Use Existing
  • Kemudian di bahagian “select a canvas“, pilih Canvas yang anda dah buat sebentar tadi

Anda akan dapat paparan seperti ini ;

 

6. Masukkan gambar untuk iklan anda. Contoh ;

 

7. Masukkan “Headline” untuk iklan anda, beserta copywriting pendek yang menarik berkenaan iklan anda.

 

8. Dan akhir sekali, tekan butang warna hijau “Confirm“. Dah settle!

Itu sahaja. Takde la susah sangat, faham ke faham ni?

Kalau faham, tunggu apa lagi? Buat la sekarang..

Selamat mencuba!

p/s : Yang penting, jangan lupa SHARE ok? 🙂

Tutorial (Step By Step) Cara Bina Website Perniagaan Menggunakan WordPress

Perkembangan teknologi di Malaysia kini semakin hari semakin meningkat. Salah satu platform yang semakin meningkat pada hari ini adalah penulisan blog. Berapa banyak blog yang muncul di Malaysia sekarang? Kali ini saya akan berkongsi dengan anda tutorial (Step By Step) cara bina website perniagaan menggunakan wordpress.

Antara blog yang menjadi pilihan pengguna internet adalah siakapkeli.my, kongsiresepi.com, siraplimau.com dan banyak lagi. Dan percayalah semakin banyak blog yang sedang ditulis hari ini menunggu masa untuk dilawati oleh pembaca-pembaca blog.

Untuk pengetahuan anda, blog yang anda tulis boleh dijual dengan nilai yang sangat tinggi. Buktinya, satu syarikat besar iaitu Rev Asia telah membeli 3 portal dari Malaysia dengan harga RM2.65 juta iaitu siraplimau.com, kongsiresepi.com dan myresepi.com. Pernah tengok ketiga-tiga blog ini?

Pasti anda tertanya-tanya bagaimana blog yang hanya berkongsi maklumat secara percuma ini boleh membantu anda menjana duit?

Continue Reading ➞

Tutorial 3 – Cara Menulis Copywriting

Copywriting adalah elemen penentu respon. Copywriting bertujuan menarik perhatian audience, menimbulkan minat, mencipta keinginan dan meyakinkan pelanggan untuk bertindak mendapatkan produk atau servis anda.

Di bahagian copywriting inilah anda dapat terangkan segala maklumat mengenai produk atau servis anda. Apabila pelanggan mendapat maklumat yang cukup mengenai produk atau servis anda, potensi untuk mereka membeli produk atau servis anda adalah amat tinggi.

Ada beberapa step yang anda perlu faham sebelum anda menulis ayat copywriting.

Continue Reading ➞

Tutorial 2 – Bina Iklan PPE Di Facebook

Page Post Engagement (PPE) adalah iklan untuk berkongsi maklumat mengenai produk atau servis anda. Melalui iklan ini, maklumat produk atau servis anda dapat disampaikan kepada lebih ramai orang dan tidak terhad kepada Likers page anda sahaja.

Iklan PPE boleh dibina dalam 3 bentuk iaitu gambar, video atau tulisan.

Pastikan anda ikut satu per satu tau.

Continue Reading ➞

Tutorial 1 – Bina Iklan LIKE Di Facebook

Like Marketing adalah satu teknik iklan meningkatkan bilangan Likers facebook page anda. Banyak kelebihan yang anda akan dapat bila Likers page anda ramai. Salah satunya adalah untuk meningkatkan kepercayaan terhadap produk/servis anda.

Kos iklan di Facebook semakin hari semakin tinggi. Jadi, anda perlu pastikan cara anda membina setiap iklan adalah betul dan tepat. Kali ini saya kongsikan tutorial membina Like Marketing di Facebook dengan cara yang betul step by step.

Pastikan anda ikut satu per satu tau.

Continue Reading ➞

3 Dosa Marketing Tahun 2017

Jika anda seorang usahawan, terutamanya yang memasarkan produk/service melalui kaedah ‘online’, anda harus berjaga-jaga sekiranya anda terus melakukan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing.

Semakin hari semakin ramai pesaing kepada anda yang muncul. Malah mereka lagi hebat. Jangan tanya kenapa bisnes anda makin slow kalau anda masih tak sedar tentang hal ini.

Tapi, apa yang dikatakan dengan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing tu?

Continue Reading ➞

Duit Adalah Motivator Paling Teruk! 2 Sebab Ini Lebih Penting Dari Duit.

Setiap hari, orang akan bertanya cara paling betul untuk cari duit, namun, mereka tidak tahu, duit adalah motivator paling teruk!

Setiap hari, orang akan bertanya cara paling betul untuk cari duit. Tetapi semua tidak sedar yang duit adalah motivator paling teruk! Ia akan menyebabkan orang putus asa, tidak semangat, cepat mati akal, cepat marah, dan pelbagai lagi perkara negatif.

Semalam, satu hari saya berjalan dengan keluarga. Beriadah bersama. Bawa anak-anak dan isteri makan, keluar berjalan walaupun hari sesak sebab cuti sekolah sudah bermula. Perjalanan dari rumah ke tempat tujuan pada hari kebiasaan maksimum pun mengambil masa 45 minit. Tetapi semalam ia cecah sehingga satu jam lebih.  Continue Reading ➞

5 Sebab Mengapa Business Online Anda Tidak Mendatangkan Keuntungan

image-4

Pada hari ini, terdapat lebih kurang 3 bilion manusia menggunakan internet setiap hari dan jumlah tersebut meningkat 8% setiap tahun. Anda boleh mengambil peluang ini untuk mendedahkan dan mempromosikan produk dan services business online yang anda tawarkan kepada sejumlah besar pengguna-pengguna internet tersebut. Antara cara yang boleh anda gunakan untuk mendedahkan business online anda kepada pengguna-pengguna internet tersebut adalah melalui Facebook, Google, website, blog, video, podcasts dan pelbagai lagi platform-platform yang sedia ada.

Namun begitu terdapat sejumlah peniaga-peniaga online ini gagal untuk menggunakan peluang tersebut bagi menjana pendapatan yang lumayan melalui platform-platform pemasaran online ini. Antara sebabnya adalah;

Continue Reading ➞

5 Sebab Kenapa Strategi Pemasaran Anda Gagal

b3

 

Pada hari kita boleh lihat banyak usahawan-usahawan muda berjaya menempa nama mereka dalam bidang perniagaan seperti Dato Aliff Syukri, Dato Sri Vida, Furyna Mohd Azmir (Pengasas Aurawhite) dan ramai lagi. Di sebalik kejayaan usahawan-usahawan terkenal ini, mereka mempunyai strategi pemasaran mereka sendiri yang boleh anda contohi. Jika anda mempunyai strategi pemasaran yang betul, tidak mustahil perniagaan anda akan perkembang mengikut hala tuju yang anda inginkan. Namun anda harus tahu beberapa faktor yang mungkin anda terlepas pandang yang boleh menyebabkan strategi pemasaran anda tidak berjalan seperti mana yang anda mahukan.

Continue Reading ➞