Nak Banyakkan Duit? Ada 3 Perkara Tentang Duit Yang Perlu Anda Tahu!

Sepanjang hampir 10 tahun dalam bisnes, bermula dari menjual air kotak dan pudding di universiti, sehingga sekarang, Alhamdulillah, Allah beri saya faham beberapa perkara yang penting terutama untuk bisnes.

Dulu, fokus utama bila buat bisnes hanyalah duit. Duit, duit dan duit. Itu tujuan mutlak. Tidak ada yang lain.

Ketika itu, saya faham yang duit akan sediakan segala yang saya inginkan. Boleh beli apa nak beli, boleh dapat apa yang dihajati hanya jika ada wang.

Buatlah apa sahaja asal kaya.

Sehinggalah pada tahun 2011, semua hilang sekelip mata!

Yang diusaha hilang, duit hilang, motivasi hilang, semua hilang! Hatta bayang pun tak nampak. Ketika itu saya faham beberapa perkara.

 

1. Duit tidak akan memberi kegembiraan, progress hidup yang akan beri kegembiraan.

 

Continue reading “Nak Banyakkan Duit? Ada 3 Perkara Tentang Duit Yang Perlu Anda Tahu!”

Stress Duit Marketing Banyak Keluar Tapi Sales Sikit Yang Masuk?

Stress, Down, Bengang!

Saya faham.. memang ini reaksi ramai usahawan bila duit iklan untuk mempromosi produknya banyak habis atau dalam erti kata lain ‘hangus terbakar’ tapi sales sikit sangat yang masuk dalam akaun syarikat.

Hari-hari on iklan FB ADS, walaupun mungkin hanya RM100 sehari. Sebulan dah capai RM3000. Sedihnya, sales dapat adalah dalam RM100 ke RM200 je sebulan.

Ada yang berani sikit, ‘pump’ duit iklan lebih banyak, mencecah puluh ribu sebulan kena bayar pada Facebook. Tapi sales dapat hanya 1 per 3 dari kos marketing yang keluar. Rugi banyak.

Paling parah, duit iklan je keluar, duit jualan tak masuk masuk. Facebook je makin kaya, diri peniaga tersebut makin sengsara. Begitu la lebih kurang bunyinya.

 

Tarik nafas.

Bertenang…

Sebab, kalau energy negatif (stress, down, bengang) ni masih ada dalam diri. Buat la apa-apa sekali pun memang takkan jadi.

Sebab anda masih simpan energy negatif dalam diri. Yang terbaik mula fikirkan, apakah puncanya & cari jalan penyelesaian untuk atasi.

Perlu tahu dahulu, apa punca berlaku. Antara banyak faktor yang ada, salah satunya mungkin ayat iklan tidak berjaya ditujukan tepat kepada sasaran yang diinginkan. Maknanya, bazir sahaja duit iklan yang keluar, jualan memang tak masuk-masuk.

Sebagai contoh, nak jual buku kanak-kanak tapi ayat iklannya ditujukan kepada anak-anak.

Adik-adik, bestkan kalau dapat belajar bahasa inggeris semudah macam makan ais krim?

Mustahil anak-anak yang membaca dan buat keputusan membeli kan? Sepatutnya, ayat iklan tersebut ditujukan terus kepada ibu ayah anak tersebut.

Ibu ayah, bestkan kalau dapat bantu anak-anak belajar bahasa inggeris semudah macam makan ais krim?

Mudahkan? Yes, simple.

 

Dalam perkongsian kali ini, saya ingin dedahkan 3 tindakan awal yang anda boleh buat untuk atasi cabaran duit iklan banyak habis tapi sales sikit sangat yang masuk.

3 TINDAKAN AWAL YANG ANDA BOLEH BUAT UNTUK ATASI CABARAN SALES & MARKETING.

 

 

TINDAKAN 1

Tentukan dengan jelas SIAPA yang anda ingin bantu.

Contoh 1: Nak bantu Suri Rumah.

Contoh 2: Nak bantu Usahawan.

Contoh 3: Nak bantu Wanita Bekerjaya.

 

TINDAKAN 2

Tentukan dengan jelas MASALAH apa yang anda ingin bantu selesaikan.

Contoh 1: Masalah berat badan bertambah sebab selalu makan masakan sendiri dan duduk rumah sahaja.

Contoh 2: Masalah persaingan yang hebat bila berniaga di medium pemasaran online.

Contoh 3: Masalah bosan style fesyen yang sama setiap hari ke pejabat.

 

TINDAKAN 3

Sediakan dengan jelas TAWARAN yang menarik untuk anda bantu hidupnya.

Contoh 1: Pinggan AJAIB yang boleh kawal makanan yang masuk ke perut suri rumah yang rajin masak setiap hari. Jadi boleh kawal berat badan, ‘slim’ & awet muda selalu. Nak lihat? Klik sini (info produk).

Contoh 2: Ketahui Rahsia KUASA MARKETING X untuk dominasi market sehingga Menang No 1 di hati pelanggan. Baca info lanjut disini : www.funnelevo.com/kuasax

Contoh 3: Suka ke kalau dapat design tudung sendiri penuh ELEGAN & EKSKLUSIF? Tak lagi bosan asyik fesyen yang sama dengan orang lain bila ke pejabat setiap hari. Jom tengok. Klik disini (info produk).

 

Bila dah cukup info ni, barulah anda sebenarnya dalam keadaan bersedia untuk beraksi, ‘angkat senjata perang’ berperang di media pemasaran online. Barulah iklan yang anda buat akan sampai TEPAT KEPADA SASARAN dan membantu pelanggan yang membaca BUAT KEPUTUSAN MEMBELI.

Inilah antara usaha awal yang perlu dilakukan untuk pastikan duit iklan yang keluar berbaloi dengan duit jualan yang masuk. Tiada lagi masalah duit iklan keluar banyak, sales sikit sangat yang masuk.

 

Saya memang berpegang kepada prinsip:

Kalau nak buat sesuatu, buat sungguh-sungguh.
Kalau tak nak buat, tak payah buat.

 

Berpegang kepada prinsip tu, saya mengajak semua usahawan, alang-alang nak sebarkan kebaikan produk atau servis kepada lebih ramai orang,

FOKUS UNTUK DOMINASI MARKET & MENANG NO 1 DI HATI PELANGGAN DI SEBERAPA BANYAK MEDIUM PEMASARAN ONLINE YANG ADA.

Jika anda masih menggunakan facebook sahaja untuk berniaga, ini masanya untuk anda buat perubahan luar biasa aktifkan di medium pemasaran lain juga seperti Google, Messenger, Website & Email.

 

 

Jika bukan sekarang, BILA LAGI?

Jika bukan anda yang bertanggungjawab untuk realisasikan matlamat Tahun 2018 anda, SIAPA LAGI?

 

Belajar Integrated Online Marketing, gabungan beberapa medium pemasaran online menggunakan Facebook, Messenger, Google, Website & Email di:

Seminar Kuasa Marketing X
Tarikh: 24 Mac 2018
Masa: 8.30 pagi – 10 malam
Lokasi: IDCC, Shah Alam.

 

Kenapa anda perlu belajar Integrated Online Marketing di Seminar Kuasa Marketing X?

  1. Untuk pastikan brand produk atau servis anda dikenali ramai.
  2. Untuk pastikan anda dapat jualan yang banyak dan berterusan.
  3. Untuk pastikan belian ulangan yang tidak putus-putus dari pelanggan.

 

Dengan mengaplikasi ilmu yang dipelajari di Seminar Kuasa Marketing X anda akan?

 

In shaa Allah, dengan izin Allah,

  1. Anda akan mula melihat duit jualan dalam akaun bank anda makin hari makin meningkat, makin hari makin berganda.
  2. Anda akan mendengar kenalan-kenalan yang turut sama hadir seminar akan cakap “Fuhh, senang je rupanya nak dominasi market dan menang NO 1 di hati pelanggan.”
  3. Anda akan berasa sangat bahagia kerana anda dah tahu nak bawa produk/servis anda ke dunia pemasaran online SEBENAR yang lebih luas dengan Kuasa X : Facebook, Google, Web & Email.

p/s : Daftar hadir Seminar Kuasa Marketing X sekarang sebelum promosi pelancaran tamat. Klik disini sekarang! 

 

3 Sebab Utama Kenapa Marketing Tidak Berjaya

Marketing adalah jantung dalam perniagaan. Ramai usahawan baru hari ini, mereka bukan tidak ada produk atau servis yang bagus, tetapi mereka tidak ada plan pemasaran atau marketing yang bagus.

Produk atau servis paling teruk dalam dunia boleh jadi bagus jika menggunakan pakai strategi marketing yang bagus. Dan produk dan servis yang paling bagus dalam dunia, tanpa pelan marketing yang bagus akan menyebabkan ia langsung tidak akan dikenali dalam dunia.

Setuju?

Disebabkan itu, dalam artikel ini, saya akan senaraikan 3 sebab antara marketing yang dihasilkan tidak berjaya menarik pelanggan untuk membeli produk atau servis yang kita tawarkan.

1. Video dan gambar tidak menarik

Visual (gambar/video) adalah antara terpenting dalam marketing.

Kenapa?

Kerana gambar atau visual adalah perkara pertama yang akan dilihat pelanggan dan ia menjadi “penentu” mata mereka berhenti dari melihat perkara lain dan fokus kepada marketing yang anda ingin sampaikan atau tidak.

Cuba anda letakkan diri anda sendiri di tempat duduk pelanggan. Biasanya, kita sendiri, dalam masa beberapa saat selepas melihat gambar atau video, minda kita akan membuat keputusan samada mahu  teruskan membaca, membeli, bertanya lebih lanjut atau “skip” dan cari perkara lain. Setuju?

Begitulah.

Gambar atau video adalah sangat penting! Continue reading “3 Sebab Utama Kenapa Marketing Tidak Berjaya”

Mustahil Untuk Bina Sebuah Perniagaan Tanpa Risiko

Untuk bisnes, kita perlu mengambil risiko untuk berjaya

“Mustahil Untuk Bina Sebuah Perniagaan & Bisnes Tanpa Risiko”

Itu adalah azimat yang saya pegang sejak mula berniaga pada tahun 2010.

Ada satu nasihat yang diberikan oleh Richard Branson, pemilik Virgin Airlines dalam buku “Like A Virgin” kepada semua pemilik bisnes yang baru bermula tentang risiko perniagaan.

Pesan beliau,

“Impossible to run a business without taking risk”

FunnelEvo, jenama di bawah SIFOO International Sdn Bhd, saya mulakan dengan mengambil pelbagai risiko bersama dengan team pada tahun 2016. Continue reading “Mustahil Untuk Bina Sebuah Perniagaan Tanpa Risiko”

Tutorial (Step By Step) Cara Bina Website Perniagaan Menggunakan WordPress

Perkembangan teknologi di Malaysia kini semakin hari semakin meningkat. Salah satu platform yang semakin meningkat pada hari ini adalah penulisan blog. Berapa banyak blog yang muncul di Malaysia sekarang? Kali ini saya akan berkongsi dengan anda tutorial (Step By Step) cara bina website perniagaan menggunakan wordpress.

Antara blog yang menjadi pilihan pengguna internet adalah siakapkeli.my, kongsiresepi.com, siraplimau.com dan banyak lagi. Dan percayalah semakin banyak blog yang sedang ditulis hari ini menunggu masa untuk dilawati oleh pembaca-pembaca blog.

Untuk pengetahuan anda, blog yang anda tulis boleh dijual dengan nilai yang sangat tinggi. Buktinya, satu syarikat besar iaitu Rev Asia telah membeli 3 portal dari Malaysia dengan harga RM2.65 juta iaitu siraplimau.com, kongsiresepi.com dan myresepi.com. Pernah tengok ketiga-tiga blog ini?

Pasti anda tertanya-tanya bagaimana blog yang hanya berkongsi maklumat secara percuma ini boleh membantu anda menjana duit?

Continue reading “Tutorial (Step By Step) Cara Bina Website Perniagaan Menggunakan WordPress”

Tutorial 3 – Cara Menulis Copywriting

Copywriting adalah elemen penentu respon. Copywriting bertujuan menarik perhatian audience, menimbulkan minat, mencipta keinginan dan meyakinkan pelanggan untuk bertindak mendapatkan produk atau servis anda.

Di bahagian copywriting inilah anda dapat terangkan segala maklumat mengenai produk atau servis anda. Apabila pelanggan mendapat maklumat yang cukup mengenai produk atau servis anda, potensi untuk mereka membeli produk atau servis anda adalah amat tinggi.

Ada beberapa step yang anda perlu faham sebelum anda menulis ayat copywriting.

Continue reading “Tutorial 3 – Cara Menulis Copywriting”

Tutorial 2 – Bina Iklan PPE Di Facebook

Page Post Engagement (PPE) adalah iklan untuk berkongsi maklumat mengenai produk atau servis anda. Melalui iklan ini, maklumat produk atau servis anda dapat disampaikan kepada lebih ramai orang dan tidak terhad kepada Likers page anda sahaja.

Iklan PPE boleh dibina dalam 3 bentuk iaitu gambar, video atau tulisan.

Pastikan anda ikut satu per satu tau.

Continue reading “Tutorial 2 – Bina Iklan PPE Di Facebook”

Tutorial 1 – Bina Iklan LIKE Di Facebook

Like Marketing adalah satu teknik iklan meningkatkan bilangan Likers facebook page anda. Banyak kelebihan yang anda akan dapat bila Likers page anda ramai. Salah satunya adalah untuk meningkatkan kepercayaan terhadap produk/servis anda.

Kos iklan di Facebook semakin hari semakin tinggi. Jadi, anda perlu pastikan cara anda membina setiap iklan adalah betul dan tepat. Kali ini saya kongsikan tutorial membina Like Marketing di Facebook dengan cara yang betul step by step.

Pastikan anda ikut satu per satu tau.

Continue reading “Tutorial 1 – Bina Iklan LIKE Di Facebook”

3 Dosa Marketing Tahun 2017

Jika anda seorang usahawan, terutamanya yang memasarkan produk/service melalui kaedah ‘online’, anda harus berjaga-jaga sekiranya anda terus melakukan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing.

Semakin hari semakin ramai pesaing kepada anda yang muncul. Malah mereka lagi hebat. Jangan tanya kenapa bisnes anda makin slow kalau anda masih tak sedar tentang hal ini.

Tapi, apa yang dikatakan dengan DOSA atau KESALAHAN dalam marketing tu?

Continue reading “3 Dosa Marketing Tahun 2017”