Stress Duit Marketing Banyak Keluar Tapi Sales Sikit Yang Masuk?

Stress marketing sales

Stress, Down, Bengang!

Saya faham.. memang ini reaksi ramai usahawan bila duit iklan untuk mempromosi produknya banyak habis atau dalam erti kata lain ‘hangus terbakar’ tapi sales sikit sangat yang masuk dalam akaun syarikat.

Hari-hari on iklan FB ADS, walaupun mungkin hanya RM100 sehari. Sebulan dah capai RM3000. Sedihnya, sales dapat adalah dalam RM100 ke RM200 je sebulan.

Ada yang berani sikit, ‘pump’ duit iklan lebih banyak, mencecah puluh ribu sebulan kena bayar pada Facebook. Tapi sales dapat hanya 1 per 3 dari kos marketing yang keluar. Rugi banyak.

Paling parah, duit iklan je keluar, duit jualan tak masuk masuk. Facebook je makin kaya, diri peniaga tersebut makin sengsara. Begitu la lebih kurang bunyinya.

 

Tarik nafas.

Bertenang…

Sebab, kalau energy negatif (stress, down, bengang) ni masih ada dalam diri. Buat la apa-apa sekali pun memang takkan jadi.

Sebab anda masih simpan energy negatif dalam diri. Yang terbaik mula fikirkan, apakah puncanya & cari jalan penyelesaian untuk atasi.

Perlu tahu dahulu, apa punca berlaku. Antara banyak faktor yang ada, salah satunya mungkin ayat iklan tidak berjaya ditujukan tepat kepada sasaran yang diinginkan. Maknanya, bazir sahaja duit iklan yang keluar, jualan memang tak masuk-masuk.

Sebagai contoh, nak jual buku kanak-kanak tapi ayat iklannya ditujukan kepada anak-anak.

Adik-adik, bestkan kalau dapat belajar bahasa inggeris semudah macam makan ais krim?

Mustahil anak-anak yang membaca dan buat keputusan membeli kan? Sepatutnya, ayat iklan tersebut ditujukan terus kepada ibu ayah anak tersebut.

Ibu ayah, bestkan kalau dapat bantu anak-anak belajar bahasa inggeris semudah macam makan ais krim?

Mudahkan? Yes, simple.

 

Dalam perkongsian kali ini, saya ingin dedahkan 3 tindakan awal yang anda boleh buat untuk atasi cabaran duit iklan banyak habis tapi sales sikit sangat yang masuk.

3 TINDAKAN AWAL YANG ANDA BOLEH BUAT UNTUK ATASI CABARAN SALES & MARKETING.

 

 

TINDAKAN 1

Tentukan dengan jelas SIAPA yang anda ingin bantu.

Contoh 1: Nak bantu Suri Rumah.

Contoh 2: Nak bantu Usahawan.

Contoh 3: Nak bantu Wanita Bekerjaya.

 

TINDAKAN 2

Tentukan dengan jelas MASALAH apa yang anda ingin bantu selesaikan.

Contoh 1: Masalah berat badan bertambah sebab selalu makan masakan sendiri dan duduk rumah sahaja.

Contoh 2: Masalah persaingan yang hebat bila berniaga di medium pemasaran online.

Contoh 3: Masalah bosan style fesyen yang sama setiap hari ke pejabat.

 

TINDAKAN 3

Sediakan dengan jelas TAWARAN yang menarik untuk anda bantu hidupnya.

Contoh 1: Pinggan AJAIB yang boleh kawal makanan yang masuk ke perut suri rumah yang rajin masak setiap hari. Jadi boleh kawal berat badan, ‘slim’ & awet muda selalu. Nak lihat? Klik sini (info produk).

Contoh 2: Ketahui Rahsia KUASA MARKETING X untuk dominasi market sehingga Menang No 1 di hati pelanggan. Baca info lanjut disini : www.funnelevo.com/kuasax

Contoh 3: Suka ke kalau dapat design tudung sendiri penuh ELEGAN & EKSKLUSIF? Tak lagi bosan asyik fesyen yang sama dengan orang lain bila ke pejabat setiap hari. Jom tengok. Klik disini (info produk).

 

Bila dah cukup info ni, barulah anda sebenarnya dalam keadaan bersedia untuk beraksi, ‘angkat senjata perang’ berperang di media pemasaran online. Barulah iklan yang anda buat akan sampai TEPAT KEPADA SASARAN dan membantu pelanggan yang membaca BUAT KEPUTUSAN MEMBELI.

Inilah antara usaha awal yang perlu dilakukan untuk pastikan duit iklan yang keluar berbaloi dengan duit jualan yang masuk. Tiada lagi masalah duit iklan keluar banyak, sales sikit sangat yang masuk.

 

Saya memang berpegang kepada prinsip:

Kalau nak buat sesuatu, buat sungguh-sungguh.
Kalau tak nak buat, tak payah buat.

 

Berpegang kepada prinsip tu, saya mengajak semua usahawan, alang-alang nak sebarkan kebaikan produk atau servis kepada lebih ramai orang,

FOKUS UNTUK DOMINASI MARKET & MENANG NO 1 DI HATI PELANGGAN DI SEBERAPA BANYAK MEDIUM PEMASARAN ONLINE YANG ADA.

Jika anda masih menggunakan facebook sahaja untuk berniaga, ini masanya untuk anda buat perubahan luar biasa aktifkan di medium pemasaran lain juga seperti Google, Messenger, Website & Email.

 

 

Jika bukan sekarang, BILA LAGI?

Jika bukan anda yang bertanggungjawab untuk realisasikan matlamat Tahun 2018 anda, SIAPA LAGI?

 

Belajar Integrated Online Marketing, gabungan beberapa medium pemasaran online menggunakan Facebook, Messenger, Google, Website & Email di:

Seminar Kuasa Marketing X
Tarikh: 24 Mac 2018
Masa: 8.30 pagi – 10 malam
Lokasi: IDCC, Shah Alam.

 

Kenapa anda perlu belajar Integrated Online Marketing di Seminar Kuasa Marketing X?

  1. Untuk pastikan brand produk atau servis anda dikenali ramai.
  2. Untuk pastikan anda dapat jualan yang banyak dan berterusan.
  3. Untuk pastikan belian ulangan yang tidak putus-putus dari pelanggan.

 

Dengan mengaplikasi ilmu yang dipelajari di Seminar Kuasa Marketing X anda akan?

 

In shaa Allah, dengan izin Allah,

  1. Anda akan mula melihat duit jualan dalam akaun bank anda makin hari makin meningkat, makin hari makin berganda.
  2. Anda akan mendengar kenalan-kenalan yang turut sama hadir seminar akan cakap “Fuhh, senang je rupanya nak dominasi market dan menang NO 1 di hati pelanggan.”
  3. Anda akan berasa sangat bahagia kerana anda dah tahu nak bawa produk/servis anda ke dunia pemasaran online SEBENAR yang lebih luas dengan Kuasa X : Facebook, Google, Web & Email.

p/s : Daftar hadir Seminar Kuasa Marketing X sekarang sebelum promosi pelancaran tamat. Klik disini sekarang! 

 

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *