Raya sudah tiba! Semoga amalan kita sepanjang Ramadhan ini diterima olehNya, amin!

Bagaimana dengan bisnes anda ketika bulan Ramadhan? Sudah pasti ada yang meletup dan ada juga yang sendu.
Ada di antara student FunnelEvo yang jualannya mencecah ratusan ribu dari bulan ini sahaja. Tahniah pihak kami ucapkan.

Kepada yang tidak capai target yang ditetapkan, usah risau. Belajar dari pengalaman dan buat sungguh-sungguh selepas ini dengan strategi yang lebih padu.

Ni time raya nak jumpa sanak saudara dan sahabat handai, takkan nak promote dan buat ‘hard sell’ pula? Uish, bahaya tu.

Nanti kene cop sebagai orang gila duit pula nanti. Nak promote dan buat pemasaran ketika musim raya ni boleh, tapi perlu kena dengan caranya.

Nak tahu bagaimana? Teruskan membaca dan share artikel ini agar lebih ramai dapat buat pemasaran yang sempoi tapi padu.

TIP 1 : Jangan MALU perkenalkan bisnes anda.

Bila balik raya, soalan biasa saudara akan tanya, “buat apa sekarang?”, “kerja apa sekarang?”, “bisnes apa sekarang?”.

Biasanya bagaimana anda jawab soalan tersebut?

Mengikut kebiasaaan lagi-lagi orang melayu kita, jawapan suka kepada jawapan cliche, jawapan general dan tidak khusus menjawab soalan tersebut.

Puncanya? Sebab takut apa orang kata terhadap apa yang kita tengah buat sekarang. Jangan malu tidak bertempat!
Tapi jangan pula perkenalkan dengan cara bagai nak jual produk terus pada ketika itu.

Tipsnya, kenalkan dalam keadaan yang sempoi tapi jelas.

Do’s:

“Aku buat bisnes tudung tak perlu iron sekarang”,
“Aku buat bisnes selesaikan isu kencing manis sekarang”,
“Aku uruskan orang pergi bercuti ke Eropah sekarang”

Dont’s:

“Aku buat bisnes biasa-biasa aje”
“Alaa, aku kerja makan gaji dengan orang je”

Kalau buat bisnes part time camne? Jangan cakap bisnes anda part time, tapi cuba cakap kerja anda sebagai part time untuk menampakkan kesungguhan anda berniaga.

Contoh, “Aku jual rumah secara full time sekarang, Engineer part time”. Bila anda cakap begini, baru orang confident anda bersungguh buat bisnes.

TIP 2 : Jangan MENJUAL

Ini tip kritikal untuk anda. Adakah anda sendiri suka ahli keluarga atau sanak saudara datang beraya lepas tu terus promote barang yang dia jual?

“Gelojoh!”

Mungkin itu kata-kata anda kepada dia, betul? Sama juga, jangan ziarah raya dan niat untuk menjual terus barang anda kepada mereka kecuali mereka sendiri yang minta.

Tenang anak muda, Jadi kalau tak menjual ketika raya ni, nak buat apa? Kenal dulu dengan sanak saudara dan korek lebih dalam berkenaan mereka.

Bagaimana?

Teruskan membaca.

TIP 3 : Bina RAPPORT

Ahli keluarga dan sanak saudara tidak akan terus cerita masalah mereka kepada anda. Bina hubungan baik dengan mereka terlebih dahulu.

Teruskan berhubung walaupun selepas raya. Ketika berjumpa ketika raya, kenali mereka dengan lebih mendalam. Bagaimana?

Nah, mudah aje..

Tanya soalan-soalan umum mengikut situasi semasa. Jangan bertanya soalan-soalan sensitif melibatkan politik, agama, anak, jodoh dan juga hal-hal kematian.

Tu cari nahas, bukan cari rezeki namanya.

Biarkan mereka lebih banyak bercakap tentang diri mereka daripada anda yang banyak bercakap. Ini kerana point dari mereka itu yang anda boleh guna kemudian untuk pasarkan produk dan servis anda kepada mereka.

Yang penting produk/servis anda menyelesaikan masalah yang mereka hadapi.

TIP 4 : FOLLOW UP selepas raya.

Mengikut statistik jualan, hanya 2% jualan terjadi dalam komunikasi pertama. 80% jualan terjadi selepas pertemuan/komunikasi/follow up yang ke-5 sehingga kedua belas.

Jadi, saya ulang sekali lagi, jangan terus menjual ketika pertemuan pertama di hari raya.

Teruskan berhubung secara ikhlas dan percayalah, bila mana anda dah buat tip 1- tip 3, mereka pasti mencari anda jika mereka memerlukan produk/servis yang dapat menyelesaikan masalah mereka.

Inilah yang kita namakan sebagai pemasaran silaturahim. Allah janji yang akan memberi rezeki kepada yang menyambungkan sillaturahim, jadi usah risau nak closing semua orang.

Jalinkan hubungan baik, InsyaAllah Allah bantu anda.

TIP BONUS:

Terima kasih sebab baca sampai habis dan disebabkan oleh itu, ini tip bonus yang mudah untuk anda buat.
1. Berikan kad diskaun atau voucher percuma dan masukkan ke dalam sampul raya anak-anak ahli keluarga dan sedara mara anda.
Ini adalah cara paling mudah dan murah untuk membuat mereka tahu berkenaan anda.

2. Tanya mereka jika ada kawan yang alami masalah yang produk/servis anda dapat selesaikan.
Jika ada, cakap nanti anda belanja mereka minum teh ais. Mana tahu mereka beri prospek berkualiti kepada anda.
Anda tak tanya, anda tak tahu. Tapi ingat, jangan tanya dalam pertemuan pertama. Ikut rapat Tip 1 sehingga tip 4 dulu, ok?

Belajar sesuatu?

Semoga sedikit sebanyak 4 tips pemasaran ketika raya ini dapat membantu anda membuat ‘soft sell’ ketika raya ini.

Jangan lupa share agar usahawan hebat lain seperti anda dapat juga manfaat dari artikel ini.

Akhir kata,

Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir Batin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.