Rakyat hakim negara

Selepas beberapa tahun, akhirnya hari ini mahkamah mengeluarkan result rasmi tentang sabitan bersalah meliwat Dato’ Seri Anuar Ibrahim terhadap Saiful Bukhari

Sejujurnya saya bukan penyokong pembangkang. Ramai menanggap saya pro kerajaan. Bialah apa yang orang kata. Saya ada pendapat saya sendiri. Yang baik saya comfirm sokong, yang salah tetap salah walau warna hijau, biru gelap atau biru muda. Tak ada guna berbalah atas idologi politik. Yang menang mereka yang berada di atas. Rakyat marhean habiskan masa menyalahkan satu sama lain. Aku betul dan kau salah.

Saya memilih untuk releks dan memerhati. Seronok melihat, kesian bila difikirkan.

Untuk keputusan mahkamah kali ini, saya membayangkan betapa banyak drama yang bermain. Sebagai ‘pemerhati’ (tanpa hadir mendengar sendiri penghujahan di mahkamah dan melihat bukti-bukti), saya lihat dua-dua memainkan peranan yang sama rata.

Saiful dengan dramanya, dan Dato Seri Anuar dengan dramanya. Saya pun confius sapa yang bersalah dan siapa yang betul sebenarnya. Kedua-dua berkesan. Kedua-dua boleh gunakan agama untuk dilihat sebagai dipihak yang benar. Pun begitu, siapa salah hanya Allah yang tahu.

Jika Anuar bersalah, ia memang patut dihukum. Jika tidak, saya anggap dia akan lebih tenang di penjara dan Malaysia mungkin boleh jadi ‘aman’ sedikit. Anak muda boleh mula fokus kepada membangun ekonomi. Bukan asyik berpolitik sana sini tanpa diri dan keluarga tidak terjaga.

Dan jika Saiful benar, saya ucapkan tahniah sebab berani ke depan dan dah dapat apa yang diharapkan selama bertahun penantian. Tapi jika dia sebenarnya bersalah, susah nanti di akhirat. Kalau tak akhirat susah, di dunia pun Allah boleh menghukum.

Sebab itu kita tak perlu berteori, memekik melolong menyata siapa salah siapa benar.

Kalau betullah rakyat hakim negara, ada baki beberapa tahun lagi untuk parti politk bekerja untuk tentukan politik negara. Siapa power, dia menang.

Releks,

Barisan Nasional tak akan kekal berkuasa selamanya, dan PR tetap tak akan boleh menguasi Malaysia kalau masih guna konsep sama bertahun-tahun. Kami mahu RESULT, bukan teori dan kata mengata.

Sekadar pendapat 🙂

UPDATE CABARAN KURUS 40 HARI “CK40H”

*Saya tak dapat timbang berat pagi ni atas sebab tak dapat dielakkan. Hopefully hari ini berat turun lagi! Tapi…apa pun, Assez Slymm tak boleh tinggal. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *