jutawan budu
jutawan budu

Ok, hari ini kita cerita sikit mengenai budu. Kalau cerita soal kicap, sos tomato, sos cili sudah agak bosan dan ‘cliche’. Kita dah tak berapa minat untuk mendengarnya.

Budu adalah makanan tradisional orang Kelantan. Ada juga yang ketegorikan ia sebagai makanan ‘Wajib ada’ setiap kali waktu makan. Tak sah kalau botol budu tak wujud atas meja makan. Sekurang-kurangnya, sebuah rumah WAJIB ada sebotol budu. 1 Rumah 1 Budu.

Jadi, tidak hairan dan tak terkejut bila membaca mereka yang menjual budu dari rumah sahaja boleh menjana pendapatan lumayan. 5 angka hingga 6 angka sebulan. Dan ada perusahaan budu boleh mendapat pendapatan jualan 7 angka setahun. Contohnya budu cap ketereh.

Menariknya, dengan meniaga budu (Yang orang rasa tidak mungkin boleh kaya), boleh menggaji sehingga 80 orang satu-satu masa untuk membantu perusahaan. Bayangkan, jadi asbab rezeki kepada 80 orang pula dengan hanya berniaga budu yang RM0.80 sahaja sebotol.

Kelebihan budu lagi, walau tanpa marketing yang ‘bersungguh-sungguh’, transaksi jualan masih akan berlaku. Dengan kata lain, ‘the product sells it self”. Hebat!

Semalam, saya ada berkunjung ke sebuah kilang membuat budu di Bachok, Kelantan dan berjumpa sendiri dengan owner kilang tersebut. Katanya…

“Rumah akak ni akak buat CASH RM400,000 8 tahun dulu. 100% dengan jual budu!”

InsyaAllah, saya dalam proses mengeluarkan budu sendiri. “BUDU ABEDI”.

Sekadar projek 2015. Sasaran untuk memuaskan ‘nafsu berniaga’. Dapat banyak Alhamdulillah, dapat sedikit tak ada masalah. Yang penting kita boleh jadi asbab rezeki orang lain.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *