Nak Mula Bisness Apa?

Home » Nak Mula Bisness Apa?

Nak Mula Bisness Apa?

Salam hormat pembaca budiman!

ini adalah article pertama yang saya hasilkan dalam fahdighazali.com  baik! chiok2 fahdi!almaklumlah, sebagai newbie dalam arena blog ni, awal2 pasti ada masalah kan? tidak sikit, banyak. lumrah2. 

baiklah, jom! kita concentrate pada tajuk perdebatan artikel kita pada hari ini. nak mula bisness ape? ini sememangnya menjadi persoalan dikalangan orang yang baru nak berjinak2 dalam dunia perniagaan. tidak kesah la kecik atau besar, yang penting, kita tahu memanipulasi kebolehan kita dalam berniaga! ya, perniagaan adalah cabang rezeki paling luas!

pernah satu ketika, (pada awal semester lepas) saya bingung, nk mula buat bisness ape eh? nk joint MLM? (kawan ramai joint) RM2000? huish, mahal sangat! nk korek kat mane? mmg, untuk dapat sesuatu yang besar, saya kene korbankan sesuatu. tapi, tidak semestinya kawan2! apa2 sahaja boleh dijual. dan model paling mendapat tempat, dan paling cepat saya dapat lihat, adalah menjual barang makanan! ya, makanan!

cuba bayangkan, setiap kali selepas sembahyang jumaat (di masjid UTP tempat saya belajar), seorang pakcik menjual dadih homemade yang dibuat sendiri. PENUH! tak cukup tangan pakcik tu nk ‘handle’. selepas di selidik, harga kos satu dadih hanya 0.40-0.50 sen. harga jualan RM1. cuba kire, dalam masa tak sampai 10 minit, dia menjual 200 dadih. 200×0.50 = RM100! aduh.. sape2 pun boleh buat.

jadi menggunakan idea bernas ini, saya telah pergi ke sebuah pasar raya, mencari ‘bahan2 makanan’ untuk dijual. dan terjumpa air kotak! RM 11 untuk 24 kotak. yang mana satu kotak saya jual rm1, tidakkah saya sudah untung RM 13? saya gerenti, kalau nk dapat untung RM50 dalam sehari bleh! (saya edar ke beberapa buah rumah di Uni saya). beres! masok poket! wak belli nasik aye! (org kelantan cakap) 

inilah sebab kenapa produk2 seperti power root, pepsi,kfc,mcDonald laris di terima masyarakat. the main key is, IA MAKANAN!. sape2 perlukan makanan! (even restoran makcik gayah laku sampai leh beli kereta dua biji buat hiasan!).

saya tak menasihatkan anda memulakan perniagaan dengan makanan, ia hanya sebagai buah fikiran,

apa2 pun,

lu pike la sendiri!, assalamualaikum! (tu nabil raja lawak cakap, saya tak de kene mengena dalam itu sentence)

selamat mencuba!

Share:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on telegram
Share on linkedin
Share on twitter

Pendaftaran Seminar Evolusi Akan Dibuka Pada 6/2/2020, Jam 11 Pagi..

Rahsia Bagaimana Anda Mahu

Hidup Kaya & Bahagia

Tanpa Perlu Rasa Down & Sedih Lagi Tentang Duit Atau Rezeki Yang Tak Pernah Cukup, Rasa ‘Down’ Bila Kerja Dan Bisnes Tak Jadi, Runsing Tentang Masa Depan Yang Malap!

Masukkan NAMA, EMEL & NO PHONE Dibawah Untuk Join ‘Waiting List’ Sekarang!

Follow Facebook Page

Paling Popular

Dapatkan Perkongsian Terkini!

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Baca Lagi...

Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Scroll to Top