Salam dan Hello kepada para pembaca FG.com!

bersua lagi kite untuk artikel saya yang kedua untuk kali ini. Alhamdulillah, still ade kemampuan untuk meneruskan ‘hajat besar’ mahu berkongsi serba sedikit pengetahun dalam dunia perniagaan internet. Curious pasal tajuk di atas? saba2. saya akan merungkai kan nya sebentar sahaja lagi 

dunia internet adalah satu dunia laen, yang sangat besar hingga kita sendiri tidak pasti sebesar mana exact saiznya.

ha, itu adalah satu persoalan yang saya ingin utarakan kepada pembaca! menarik bukan? internet ni besar dier mcm bumi kah? atau sebesar planet marikh ka? atau bima sakti ka?  Tidak2, bukan itu yang saya maksudkan. Apa yang menarik ialah, apa peluang yang kita boleh grab (sebut betol2, grab ye grab -zizan raja lawak) dari ‘kebesaran’ internet.wah, kebesaran. marah cikgu BM saya. Mahu atau tidak, sesiapa yang tidak mengambil peluang ini rugi besar! Haih, ape si FG ni omong kosong? Bukti2???

baik2~ Secara terus terang, saya banyak membaca artikel mengenai internet. dan alhamdulillah, saya ada melakukan sedikit kajian dalam masa setahun kebelakangan ini. Macam2 jenis perniagaan internet telah saya cuba untuk megetest power . apa-apa pun, jom, kita tgok hasil kajian saya buat!

ya, itulah carta pengguna internet dunia! Tidak percaya, tengoklah pada bahagian ASIA, 37.6% dari pengguna internet dunia berpunca dari asia. Tapi, berapa jumlah sebenar dari peratusan tersebut? Tgok carta setersunya:

wah, nah, sekarang terang lagi bersuluh, jumlah tersebut datang dari jumlah pengguna internet seramai 1,407,724,920- (satu billion empat ratus tujuh juta tujuh ratus dua puluh empat ribu sembilan ratus dua puluh!!) dan jumlah ini hanyalah estimation sahaja (jumlah lebih kurang) dan saya pasti, is akan bertambah dari saat ke saat!!

jadi, dengan melihat bukti2 tersebut, kite dapat tgok, betapa besarnya prospek yang kita boleh dapat dari penjualan product di internt (tidak semestinya product, banyak lagi cara yang boleh diaplikasi). namum, yang pasti, tidak akan wujud perkataan sudah terlambat dalam dunia perniagaan internet ini. it is just a matter of, nk start atau tidak!

cuba banyangkan, kenapa di sebuah kampung, boleh ada sampai 3-5 kedai makan? cukup lah satu bukan? ya, disitu sahaja kita boleh membuat perbandingan. tidak semestinya menjual product same, kita akan rugi!

cukuplah dengan statistiks2 yang saya kaji. diharap dapat memberi input kepada kita semua!

untuk post akan datang, saya bercadang akan membuat huraian keadaan minyak dunia. still dalam proses kajian. insyaALLAH.

semoga bertemu kembali!

salam 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *